Geschiedenis

Het Koninklijk Sint-Maartensjeugdkooor bestaat al meer dan 65 jaar. De oorsprong van het koor vinden we terug in het oorlogsjaar 1942. Op Tuindag 1944 werd voor het eerst een meerstemmig werk uitgevoerd door het Sint-Maartensjongenskoor. Het knapenkoor werd al snel een hechte vriendengroep, dankzij de vele randactiviteiten die onze vereniging tot op vandaag veel meer maken dan alleen maar een koor. In 1949 sloot het Ieperse knapenkoor als eerste Belgische koor aan bij de Pueri Cantores. Kort daarna kwamen tenoren en bassen het koor vervoegen.

Na E.H. Deprest en E.H. Mattelaer werd Jozef Moerman dirigent. Sinds kort heeft Alex Moerman dit nu overgenomen van Jozef Moerman. In 1967 richtte ons koor in eigen stad een congres in voor jongenskoren. In 1970 voerden we de Matheuspassie van J.S.Bach op, samen met het koor van de Europese Gemeenschap en het Westvlaams orkest, als hoogtepunt van het 50-jarig bestaan van de K.H.Ypriana.

In 1974 veranderde het koor van naam tot Sint-Maartensjeugdkoor. De hoogtepunten zijn eigenlijk te talrijk om op te noemen: deelname aan het Algemeen Nederlands Zangfeest in het Sportpaleis te Antwerpen, een TV-optreden met Nonkel Bob, heel wat TV-en radiomissen, deelname aan Ieper Westland Zingt, de viering van 600 jaar O.L.Vrouw van Tuine (1983), het Pausbezoek in 1985, heel vele profane concerten, . . . Later volgden nog de creatie van een eigen musical in 2002 en de opname van een CD met Sint-Maartensliedjes in 2004. Heel belangrijk in de koorwerking zijn ook de jaarlijkse koorkampen in de zomer, in binnen- en buitenland.

Vandaag is het koor nog steeds even jong als in de beginjaren. Met zo'n 70 leden vormen wij een vierstemmig gemengd koor, met sopranen, alten, tenoren en bassen. Iedereen die graag zingt is welkom (ook mannenstemmen hebben we nodig, dus . . . voor iedereen die jong van hart is8) Ons repertoire is erg gevarieerd: ongeveer de helft religieuze liederen, de andere helft profaan (muziek van The Beatles, Urban Trad, Noordkaap, Andrew Lloyd Webber, . . .)